BEE TASTE

ΧΟΙΡΙΝΗ ΠΑΝΣΕΤΑ ΜΕΛΩΜΕΝΗ

image

 

Υλικά (για 2 άτομα):

  • 700 γρ. πανσέτα χωρίς κόκκαλο άκοπη
  • 4 πατάτες μέτριες κομμένες στην μέση
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • ½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. σόγια
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε τα κρεμμύδια σε ταψί.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το στρώνουμε από πάνω. Προσθέτουμε το κρασί και αρκετό νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο με τη γυαλιστερή πλευρά προς το κρέας και ψήνουμε για 90 λεπτά.
  • Αναμειγνύουμε τον χυμό, το μέλι και τη σόγια,
  • Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και περιχύνουμε με το μείγμα. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, βάζουμε τις πατάτες κάτω από το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για αλλά 90 λεπτά.
  • Σουρώνουμε το ζουμί από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε μέχρι να δέσει.
  • Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες με την σάλτσα και σερβίρουμε.

 

 

TΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

 

image

 

Υλικά:

  • φύλλο για πίτα (το λεπτό)
  • 250 γρ. λεπτό κομμάτι μανούρι (ή ένα λεπτό κομμάτι φέτα σκληρή και πικάντικη)
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 χούφτες σουσάμι

Εκτέλεση:

  • Αλείφουμε το τυρί με το μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  • Το ρίχνουμε σε καυτό λάδι για μισό λεπτό περίπου…(προσέχουμε όμως να μην διαλυθεί).
  • Το βγάζουμε με τρυπητό, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε πάνω στο φύλλο.
  • Τυλίγουμε το τυρί με το φύλλο έτσι ώστε να πάρει σχήμα φακέλου.
  • Κατόπιν, το ρίχνουμε σε καυτό λάδι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
  • Μετά τη βγάζουμε με σπάτουλα από το τηγάνι, τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και εν συνεχεία την αλείφουμε με το υπόλοιπο μέλι.
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε την πίτα με μπόλικο σουσάμι.

 

 

 BAVETTE ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

image

 

Υλικά (για 2 άτομα):

  • 8 γαρίδες Νο.1 ολόκληρες
  • 12 κυβάκια τυρί φέτα
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • μισό πακέτο μπαβέτε (bavette)
  • 300 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • λίγο λευκό κρασί
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε μόνο με την ουρά.
  • Παίρνουμε τα κεφάλια και τα σπάμε μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και λίγο λευκό κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
  • Σοτάρουμε τις γαρίδες σε τηγάνι με φρέσκο κρεμμύδι τις σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε λίγο ζωμό και τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν όλα μαζί.
  • Έχουμε βράσει τα μπαβέτε σε νερό με λίγο λάδι, τον υπόλοιπο ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι κρέμα γάλακτος και μέλι. Ρίχνουμε τα μπαβέτε, τα γυρνάμε όλα μαζί και στο τέλος ρίχνουμε μερικά κυβάκια τυρί φέτα. Τα γυρνάμε μόνο μια φορά ακόμα και σερβίρουμε.

 

 

ΦΕΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

 image

 

Υλικά:

  • 250γρ τυρί φέτα
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κοφτό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80  γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. σουσάμι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

  • Κόψτε το τυρί σε φέτες , περίπου 1,5 εκ. πάχους. [Αφήστε τα τετράγωνα κομμάτια ή κόψτε τα και στη μέση κάθετα].
  • Σπάστε τα αβγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, την πάπρικα και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Σε ένα τρίτο μπολ, προσθέτετε το σουσάμι.
  • Βουτάτε κάθε κομμάτι φέτας στα αβγά, στη συνέχεια μέσα στο αλεύρι, ξανά πάλι στα αβγά και τέλος τα βουτάτε στο σουσάμι να καλυφθούν πλήρως.
  • Ζεσταίνετε 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τη φέτα  και από τις δύο πλευρές. Μόλις λιώσει η φέτα και το σουσάμι “πάρει” ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί
  • Περιχύνετε με το μέλι [αν είναι πηχτό το θερμαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων] όσο ακόμα η φέτα είναι ζεστή και την απολαμβάνετε.

 

 

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

 

image.jpeg

Υλικά

  • 8 φύλλα ζελατίνη
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 800 γρ. γάλα με λίγα λιπαρά
  • 4 κ.γλ. μέλι
  • 1 1/2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
  • φράουλες για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια τα φύλλα ζελατίνης να μουλιάσουν.
  • Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα 4 κ.γλ. μέλι  και τη βανίλια και αφήνουμε να βράσουν.
  • Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει,  στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης καλά και τα προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα.
  • Αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) για να λιώσει η ζελατίνη.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ για να αρχίσει να κρυώνει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον για 30-40 λεπτά. Ισομποιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια ή το ρίχνουμε όλο σε φόρμες για κέικ που έχουμε καλύψει με μεμβράνη.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες.
  • Η πανακότα σερβίρεται κρύα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με φρούτα ή με λίγο μέλι και καρύδια

 

 

ΠΑΣΤΕΛΙ

 

image

Υλικά

  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • 2 βανίλιες
  • λίγα χοντροκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

  • Καβουρντίζετε το σουσάμι σε μια κατσαρόλα μέχρι που να αρχίσετε να τρίβετε.
  • Ρίχνετε το μέλι, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και ανακατεύετε καλά το μείγμα.
  • Το ρίχνετε σε ταψί και το απλώνετε καλά με βρεγμένο ποτήρι κυλινδρικά
  • Το κόβετε αμέσως σε κομμάτια και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
  • Για να ξεκολλήσουν τα κομμάτια εύκολα, βάζετε το ταψί λίγο να ζεσταθεί.

 

 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

image

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 βανίλιες
  • νερό τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα

Εκτέλεση:

  • Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα, προσθέτοντας ανάλογα αλεύρι ή νερό ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χυλό-ζύμη
  • Σε μια βαθειά κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά
  • Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και με τον αντίχειρα την ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο λάδι
  • Έτσι θα δημιουργηθεί το γνωστό μπαλάκι λουκουμάς
  • Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε τους έτοιμους λουκουμάδες και ετοιμάζεται τους υπόλοιπους
  • Κάθε παρτίδα την περιχύνετε με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια

Για να είστε σίγουροι ότι το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία, κάνετε το εξής τεστ: Αν με την πρώτη κουταλιά, ο χυλός δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια τότε πρέπει να το αφήσετε λίγο ακόμα.
Γίνονται πεντανόστιμοι και καθόλου λαδεροί.
Το μυστικό είναι ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες σας.

 

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

image

Υλικά:

2 φλ. αλεύρι
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 βανίλια
4 αυγά
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. μέλι
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

1 1/2 φλ. νερό
1 1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Βάζετε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά και το λάδι και τα χτυπάτε. Έπειτα προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το μέλι, το οποίο έχετε χτυπήσει από πριν σε ένα ποτήρι με νερό (νερό στα 3/4 του ποτηριού).
  • Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και βάζετε μέσα τον χυλό. Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο στους 180).
  • Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του σε κατσαρόλα για 5 λεπτά.
    Όταν ψηθεί το κέικ το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε.
Advertisements